Showcase ingetogen bosvilla Bilthoven

Een parel in het groene hart van Nederland

De ontwerpvraag

Bij dit ontwerp was de wens dat de tuin op een natuurlijke manier op zou gaan in de omliggende natuur.

In het nieuwbouwplan stonden een groot aantal bomen welke behouden moesten blijven, deze hebben wij middels GPS allemaal nauwkeurig ingemeten om mee te nemen in het ontwerp. De gewenste sfeer was een fraaie en overzichtelijke natuurtuin met behoud van het overwegend groene karakter.

Locatie: Bilthoven


Grootte project: ca 6000 m2


Hovenier: Toptuinen


Architect: Paul Tesser Architect


Fotograaf: Hans Gorter

Onze visie & het ontwerp

Om de tuin mooi over te kunnen laten lopen in de omliggende natuur is er gekozen voor een grote natuurvijver. Om op een zo mooi mogelijk manier toch een zwembad in te passen, is er gekozen voor een complexe oplossing waarbij het gehele zwembad doorloopt in de natuurvijver. Een grote uitdaging, maar met een groots resultaat.

Om de aansluiting op de natuur te versterken zijn er glooiende paden aangelegd welke door het naastliggende bos lopen. In combinatie met de strakke terrassen wordt de architectuur prachtig versterkt. De ruimtelijke beleving is middels een verlaagde zitkuil met zicht over het glooiende gazon en de vijver extra kracht bijgezet.

Gekozen materialen & beplanting

Rondom de villa is gekozen voor het toepassen van keramiek en composiet hout om zo geen last te hebben van eventuele aanslag vanuit de bosrijke omgeving. Deze materialen zijn zeer duurzaam en gemakkelijk te reinigen. Minder poetsen, meer genieten. 

Qua beplanting is er een combinatie gemaakt tussen inheemse en gecultiveerde planten om zo de overgang van cultuur naar natuur mooi te laten overlopen. In het bosdeel en aan de randen is er gekozen voor krenten, varens en rododendrons en in het tuindeel is er een rijke selectie gemaakt van bloeiende planten waar de opdrachtgever ook zelf zijn inbreng heeft gehad. Samen hebben wij het beplantingsplan opgezet zodat het geheel mooi met elkaar samenhangt.

Om het droombeeld compleet te maken is er gekozen voor een zorgvuldig ontworpen verlichtingsplan, waarbij de grote bomen in de avond prachtig worden verlicht, hetgeen de diepte in de tuin zeer mooi versterkt. 

De uitvoering & het resultaat

Nadat de bouw van de nieuwe woning was afgerond is er gestart met het uitgraven van de vijver. Onze partner in de uitvoering heeft de gehele tuin in één keer aangelegd, inclusief de speelse paden door het bosgedeelte heen.

De opdrachtgever is erg blij met de nieuwe tuin en kan nu tegelijkertijd genieten van niet alleen een prachtige nieuwe woning, maar ook meteen van een prachtige buitenruimte. Door zorgvuldige beregening en zorg na de aanleg, is de tuin al goed gegroeid de afgelopen tijd en ziet deze er al erg volwassen uit.

Een prachtig project waar wij met veel plezier aan hebben gewerkt. 

Benieuwd wat Studio Meulenberg
voor uw buitenruimte kan betekenen?

Maak een afspraak en vertel ons uw wensen